terug naar dashboardterug naar vorige paginaVilla Bredero

Placemakers - VWO 5

April 2013
Bericht vanuit de organisatie Placemakers
In Amsterdam-Noord staat sinds 6 april het ‘Pilot-podium Waterlandplein’. Met locatie en co-creatie als uitgangspunt ontwikkelde Placemakers samen met jongeren, lokale organisaties, kunstenaars en bewoners dit tijdelijk buurtpodium. De Waterlandpleinbuurt is fysiek en sociaal in herontwikkeling. Inmiddels zijn er verschillende koop- en huurappartementen gebouwd en in de zomer 2013 wordt het nieuwe Waterlandplein opgeleverd. Met de realisatie van het podium zijn architectuur en sociologie samen ingezet om levendigheid en ontmoeting in de wijk te stimuleren.

Leerlingen van een 5VWO klas van het Bredero Lyceum zijn de buurt in gegaan voor het vak Villa Bredero. Zij hebben met observaties, enquêtes en interviews wensen uit de buurt naar boven gehaald. Deze zijn meegenomen in het ontwerp, programma en communicatieplan. Zo staat de ‘huisvorm’ van het podium symbool voor de behoefte aan meer ‘samenkomst’ en ‘ gezelligheid’. Ook heeft het een uitklapbare catwalk voor modecreaties van de Modestraat en een overkapping en achterwand voor goede akoestiek voor muzikanten van de Muziekschool. Het podium, dat op een plek met veel hangjongeren staat, is volledig af te sluiten en daarmee hufterproof. Als het niet in gebruik is ontdekken voorbijgangers door de kijkgaten een installatie van kunstenaarscollectief 'A world of BLISS'.

De opening van het buurtpodium was een groot succes! De flashmob (die de leerlingen hadden bedacht) ging ook goed, en de optredens waren leuk en gevarieerd. Bekijk hier een filmpje met impressie van de dag. Ruim 500 bezoekers kwamen af op de presentaties van modellen, dansgroepen en zangers tijdens de opening ‘Waterlandplein’s got talent’. De komende maanden zijn er meer optredens op het Pilot-podium, zoals een Living Library en rap-optredens van jongerenorganisatie Dockzz. Op het vernieuwde Waterlandplein komt vanaf juli 2013 een definitief podium, ontworpen door bureau TJEP. Het Pilot-podium is uitgewerkt als voorloper, om het definitieve podium vast draagvlak en bekendheid te geven.

Maart 2013
Waterlandplein’s got talent

Zaterdag 6 april vindt een spetterende opening plaats van het Pilot-podium Waterlandplein. Op dit podium in Nieuwendam (Amsterdam-Noord) vindt de aftrap plaats voor een lenteseizoen vol buurttalent, zoals Streetmotion Dance Crew, fashion van de Modestraat, presentaties van buurtinitiatieven en een heuse flashmob. Ook kun je meespelen met het Combiwel voetbaltoernooi of genieten van hapjes van lokale ondernemers.

Het Pilot-podium biedt talent uit de Waterlandpleinbuurt letterlijk een platform en stimuleert daarmee ontmoetingen tussen bewoners, ondernemers en culturele initiatieven. Het is een tijdelijk podium, als voorloper voor een podium dat na de zomer op het vernieuwde Waterlandplein komt. Het Pilot-podium is een initiatief van Placemakers in samenwerking met de Modestraat en leerlingen van het Bredero Lyceum. Het project wordt mede ondersteund door Ymere en Stadsdeel Amsterdam-Noord.

Opening Pilot-podium Waterlandplein
Zaterdag 6 april, 14:00 tot 16:00 uur
Adres: Park de Groene Zoom
Ter hoogte van Alkmaarstraat 1-10, 1024 TJ Amsterdam

Wil jij meedoen met de flashmob? Of wil je zelf graag optreden op het podium?
Neem dan contact met ons op via:
Facebook: http://www.facebook.com/Podiumwaterlandplein
Mail: podiumwaterlandplein@gmail.com
Twitter: @Podiumwaterland

Oktober 2012
Wij zijn leerlingen van het Bredero Lyceum die zich bezighouden met Placemaking. Wij volgen namelijk het vak Villa Bredero, waarbij we leuke projecten doen en evenementen organiseren. Deze keer hebben wij een spannende en uitdagende opdracht in de samenwerking met Studio Placemaking!

'Placemaking' is een overkoepelend idee en een hands-on instrument voor het verbeteren van een buurt, stad of regio. Bredero Lyceum werkt dus samen met Studio Placemakers. Momenteel zijn we bezig met het verbeteren van het huidige Waterlandplein. Het Waterlandplein ligt naast de Modestraat in Nieuwendam-Noord en is volop in verandering. Maar hoe komt het er dan uit te zien? Wij, de leerlingen van het vak Villa Bredero, en Placemaking bedenken samen ideeën voor het nieuwe Waterlandplein. Ook zullen we een openluchtpodium ontwerpen die op het Waterplein zal komen te staan.

Vind jij dat Nieuwendam ook wat gezelliger moet worden en heb jij zelf ook ideeën die jij graag met ons wil delen? Voel je vrij en deel jouw ideeën! Er zijn geen grenzen aan jouw creativiteit. Vind je dat er een toffe sneakerwinkel moet komen, een nieuwe dierenwinkel, een leuke chillplek voor jou en je vrienden? Alles mag! Laat ons weten wat JIJ graag zou willen hebben op het Waterlandplein. Be creative.

Voor meer informatie, klik je hier.
Vragen? Stuur ons een e-mail.

Geschreven door:
Senny Summerville & Diana Tawfik